0

Quando dás uma entrevista e não consegues perceber se a jornalista captou o que querias transmitir!

Valdštejnská lodžie se změnila v království stromů

Jičín – Když člověka něco baví a něco opravdu chce, neexistují nepřekonatelné překážky. Důkazem je i zhruba dvacetičlenná skupina lidí ze zahraničí, která se v minulém týdnu zúčastnila unikátního projektu s názvem Kingdom of the tree, což v překladu znamená Království stromů.
24.10.2016
SDÍLEJ:
Z projektu Království stromů ve Valdštejnské lodžii.Foto: DENÍK/Pavla Franzkiová
Hlavním organizátorem akce je Valdštejnské imaginárium o.p.s, jenž setkání uspořádalo při příležitosti sobotní Slavnosti stromů.
„Projektu se účastní lidé, kteří běžně pracují v podobných prostorách jako je naše lodžie, například v kulturních komunitních centrech nebo ve vzdělávacích institucí," představuje návštěvníky Katarzyna Szajda, školitelka a spolupracovnice společnosti a dodává, že pozvání přijali lidé ze Slovenska, Portugalska, Francie, Polska, Litvy a Španělska. Smyslem celé akce je, aby její účastníci nabrali inspiraci a přiučili se něčemu novému.

„My jim vlastně ukážeme, jak to zde funguje, jak chystáme různé akce, přičemž poznávají nové techniky práce," vysvětluje školitelka.
V loňském roce provozovatelé Valdštejnské lodžie podobné setkání uspořádali. Vzhledem k velkému pozitivnímu ohlasu se rozhodli v podobných akcích pokračovat.

„Loni to bylo spojené s akcí Haraburdění, jenž se konala v rámci dětského dne. Tenkrát se pracovalo s kovovým a plastovým šrotem. Smyslem bylo dát věcem „druhou šanci". Nyní je inspirací příroda a snaha ukázat, kolik nám toho může dát," popisuje poslání této příležitosti Katarzyna a pokračuje: „Účastníci během celého týdne pracují s přírodním materiálem, učí se novým technikám a postupům.

Například vyráběli flétničky z hlíny, kokon (obří vejce, do kterého se vejde člověk) z větví a proutí nebo loutku z toho, co našli venku," říká nadšeně školitelka, která obdivuje především to, jak se lidé z různých koutů světe dokáží spojit.

„Účastníky nehledáme jen tak na internetu, ale vybíráme je na základě předchozí spolupráce či osobního setkání. Jednoduše známe někoho z nějaké cizí organizace a když si myslíme, že by ho určitý projekt mohl zaujmout, oslovíme ho s nabídkou," objasňuje Katarzyna Szajda.
Projekt zaujal i mladou učitelku soukromé mateřské školky Sofii ValentePortugalska.

„Zhruba před pěti lety jsem se zúčastnila mezinárodního kurzu ve Finsku, kde jsem poznala Míšu, dívku, která žije v Jičíně a je jednou z organizátorek této akce. Staly se z nás kamarádky a zůstaly jsme v kontaktu. Letos mě oslovila s tím, že se tady bude konat zajímavý kurz a zeptala se mě, zda-li nechci přijet. Byla jsem nadšená a tak jsem souhlasila," vzpomíná Sofia, kterou velmi zaujalo naše chování při dešti.
„U nás když prší, jsou všichni doma. Ale u vás to není žádný problém, neschováváte se a jdete klidně ven. Myslím si, že teď už budu s dětmi chodit na procházku i za deště. Vezmu si z Česka příklad," usmívá se mladá učitelka.

0 comments: